Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 2 maart 2024 van 20:00 uur - 01:00 uur. 35+ instellingen in Rotterdam openen hun deuren. Voor Museumnacht010 koop je één ticket, waarmee je alle deelnemende locaties bezoekt.

Skip de rij en wissel je e-ticket op 2 maart overdag in bij een van de deelnemende instellingen voor een polsbandje. Toon je ticket op je telefoon, of print ‘m uit en vergeet niet je CJP-pas of We Are Public-pas mee te nemen (indien van toepassing). Inwisselen is mogelijk tijdens de reguliere openingstijden én op Rotterdam Centraal bij Rotterdam Tourist Information op Stationsplein 21 tussen 10:00 – 18:00 uur. Alleen een polsbandje is een geldig toegangsbewijs tot Museumnacht010.

Liever je e-ticket inwisselen tijdens Museumnacht010? Toon je ticket op je telefoon, of print ‘m uit. Tussen 19.30 en 00.00 uur staan we klaar op alle deelnemende locaties. Let op: Rotterdam Tourist Information – Rotterdam Centraal is geen omwissellocatie tijdens Museumnacht010.

Ticket met CJP of We Are Public korting
Neem je CJP-pas of We Are Public-pas mee bij het inwisselen van je e-ticket. We Are Public-passen controleren we enkel in het Maritiem Museum Rotterdam, CJP-passen op alle deelnemende locaties. Indien je geen CJP-pas of We Are Public-pas bij je hebt, hanteren we een extra toeslag. Let op! Bijbetalen kan alleen bij het Maritiem Museum Rotterdam (Leuvehaven 1).

Kinderticket
Een kinderticket is alleen geldig voor kinderen t/m 12 jaar. Op Museumnacht010 wordt mogelijk gevraagd om een bewijs van hun leeftijd. Indien dit niet getoond kan worden, wordt toegang mogelijk ontzegd. Let op! Bijbetalen kan alleen bij het Maritiem Museum Rotterdam, Leuvehaven 1. 

Early Bird: €14,50 (beperkt aantal)
Not so Early Bird: €16,50 (beperkt aantal)
Regular: €19,50 (beperkt aantal)
Late Bird: €21,50 (beperkt aantal)

Kinderen (t/m 12 jaar): €9,50
CJP-pashouders: €14,50
We Are Public-pashouders: €0,00 (alleen met reservering)
Taalnacht €10,00 (kortingscode TAALNACHTxMUSEUMNACHT)

Nee, in verband met de verruimde openingstijden en het speciale programma is je Museumkaart en Rotterdampas niet geldig tijdens Museumnacht010. Je CJP-pas of We Are Public-pas komt wel in aanmerking voor een speciaal tarief.

Museumnacht010 laat haar bezoekers kennismaken met de kunst en cultuur die Rotterdam te bieden heeft. Dit kan op bijna 40 locaties door heel de stad. Vanuit de organisatie stimuleren we jullie, onze bezoekers, actief om een reis langs verschillende locaties te maken om zo van een divers aanbod te kunnen proeven. Dit kan bijvoorbeeld door een route van onze ambassadeurs te volgen, of door te kijken wat er allemaal in een wijk gebeurt.

Museumnacht010 is een bruisende ervaring die je deelt met andere kunstliefhebbers. Het kan voorkomen dat je met deze kunstliefhebbers in de rij moet wachten bij sommige locaties voordat je naar binnen mag, maar dat mag de pret niet drukken. Kleed je dus goed aan! Wil je liever niet in de rij staan? Zoek dan locaties op in West, op Zuid of rondom Blaak.

De reguliere kaartverkoop start op 6 februari. Koop je e-ticket via onze ticketshop. Betaal online met iDeal, VISA of Mastercard. Er gelden speciale kortingen voor houders van een CJP-pas, We Are Public-pas en kinderen t/m 12 jaar.

Geen online ticket kopen? Kom dan 2 maart tussen 10:00 – 17:00 uur of 19:30 – 00:00 uur naar Maritiem Museum Rotterdam, mits het event niet is uitverkocht. Je betaalt daar uitsluitend met pin en krijgt direct je polsbandje mee.

In principe niet. Je loopt met je polsbandje zo elke deelnemende instelling binnen. Mocht er een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn voor een activiteit, dan vermelden we het duidelijk op de website. Check het programma zodra het online staat.

In 2024 openen 35+ kunst- en cultuurinstellingen hun deuren tijdens Museumnacht010. Onder de deelnemers vind je onder andere Kunsthal Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en Maritiem Museum. Alle deelnemende instellingen zijn begin 2024 te vinden op de locatiepagina.

Met de hartjes stel je straks eenvoudig je eigen route samen. Dwaal door het programma, like de events die je graag bezoekt en klik op de hartjesfilter voor een handig overzicht. Let op, afhankelijk van je cookie-instellingen wordt je programma op de website bewaard. Vergeet dus niet je route te delen via e-mail, whatsapp of social media.

Dit jaar kan je ook gebruikmaken van de Museumnacht010-app. In de app kan je het volledige programma bekijken, je eigen route samenstellen en op de plattegrond alle locaties ontdekken. Download de app via https://tmsqr.link/museumnacht010.

Het meest flexibel ben je te voet of per fiets. Omdat we graag een duurzaam evenement willen zijn, rijden er geen speciale Museumnacht bussen meer. Wees groen en neem het openbaar vervoer, de fiets of een elektrische deelscooter!

Plan je reis
Met de compleet vernieuwde RET app plan je makkelijk je reis. Download ‘m nu in de app store.

Nog makkelijker reizen
OVpay is de nieuwe manier van in- en uitchecken in het OV in Nederland. Ook bij de RET kun je makkelijk in- en uitchecken met je betaalpas, creditcard of mobiel. Je hoeft hier niets voor te activeren. Je kunt meteen op deze manier reizen. Kijk voor meer informatie op ret.nl/ovpay.

We hebben alle locaties en de dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer hieronder weergegeven.

𝑅𝑂𝑇𝑇𝐸𝑅𝐷𝐴𝑀 𝑊𝐸𝑆𝑇

Metrostation & tramhalte Marconiplein
🔸 BRUTUS

Tramhalte Schiemond
🔸 Huidenclub

Tramhalte Mathenesserbrug
Metrostation Delfshaven
🔸 Studio Seine

Bushalte Beukelsdijk
🔸 Contempo

Tramhalte Mathenesserlaan
🔸 Contour Gallery
🔸 Frank Taal Galerie
🔸 Galerie Atelier Herenplaats
🔸 PrintRoom

__
𝑅𝑂𝑇𝑇𝐸𝑅𝐷𝐴𝑀 𝑍𝑈𝐼𝐷

Metrostation & tramhalte Wilhelminaplein
🔸 Nederlands Fotomuseum

Bushalte Rechthuislaan
🔸 Verhalenhuis Belvédère

Tram- & bushalte Hillevliet
🔸 Zuid. Boijmans Van Beuningen

__
𝑅𝑂𝑇𝑇𝐸𝑅𝐷𝐴𝑀 𝑂𝑂𝑆𝑇

Metrostation & tramhalte Blaak
🔸 Garage Rotterdam
🔸 Laurenskerk
🔸 Mariniersmuseum
🔸 Schaakstukkenmuseum

__
𝑅𝑂𝑇𝑇𝐸𝑅𝐷𝐴𝑀 𝐶𝐸𝑁𝑇𝑅𝑈𝑀

Metro-, trein-, tram- & busstation Rotterdam Centraal
🔸 Roodkapje

Tramhalte Kruisplein
🔸 Goethe-Institut

Metrostation & tramhalte Beurs
🔸 Maritiem Museum
🔸 De Goot

Metrostation, tramhalte & bushalte Eendrachtsplein
Tramhalte Museumpark
🔸 Chabot Museum
🔸 Christian Ouwens Galerie
🔸 Depot Boijmans Van Beuningen
🔸 Huis Sonneveld
🔸 Kunsthal Rotterdam
🔸 Kunstinstituut Melly
🔸 MaMA
🔸 Natuurhistorisch Museum Rotterdam
🔸 Nieuwe Instituut
🔸 TENT Rotterdam
🔸 V2_, Lab for the Unstable Media
🔸 WORM

Metrostation & tramhalte Leuvehaven
🔸 Oogziekenhuis Rotterdam
🔸 Koninklijke Visio

Tramhalte Vasteland
🔸 Galerie PHOEBUS Rotterdam
🔸 Kunsthal Rotterdam

Tramhalte Westplein
🔸 Belasting & Douane Museum
🔸 Wereldmuseum Rotterdam 

Je haalt het meest uit je Museumnacht010 met het openbaar vervoer of de fiets. Toch met de auto?

Vanaf het Zuiden parkeer je de auto in één van de parkeergarages op Kop van Zuid, bijv. de Parkeergarage van De Rotterdam, op de Wilhelminakade 300. Je bent dan op loopafstand van het Nederlands Fotomuseum.

Kom je vanuit richting Amsterdam? Parkeer dan bij Kralingse Zoom en pak het OV naar het centrum.

Indien je in het centrum wilt parkeren, parkeer dan in Parkeergarage Schouwburgplein 2 en warm direct op voor Museumnacht met de expo van gemeente Rotterdam in de garage.

Let ook op de milieuzone in Rotterdam: http://www.rotterdam.nl/milieuzone

Museumnacht010 is een samenwerking van de deelnemende kunst- en cultuurinstellingen uit Rotterdam. De instellingen stellen zelf hun programma samen en zoeken de samenwerking op om te laten zien wat Rotterdam te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Museumnacht010 wordt aangestuurd door een klein overkoepelend projectteam.

Voor Museumnacht010 staat al jaren het zoeken van verbinding met elkaar, de stad en kunst centraal. Passend bij dit thema wordt er tijdens de Museumnacht voor het eerst de Taalnacht georganiseerd. Een bijzondere samenwerking van Museumnacht010 met de gemeente Rotterdam.

Taalnacht
De Taalnacht is een initiatief om diverse Rotterdammers bij elkaar te brengen en samen Museumnacht010 te laten ervaren. Speciaal voor de Taalnacht wordt de Centrale Bibliotheek omgetoverd tot een taalmuseum. In samenwerking met Derek Otte en andere Rotterdamse dichters zijn er voordrachten van taalcursisten. Ook zijn er voordrachten in het Maritiem Museum.

Vanuit de bibliotheek maken Museumnacht-bezoekers en taalcursisten samen een stadswandeling. Zij bezoeken onder begeleiding twee musea. Het wordt een bijzondere avond! Taalcursisten kunnen oefenen met de taal en kennismaken met musea en kunst in de stad. Tegelijkertijd willen we Museumnacht-bezoekers informeren over taal en laaggeletterdheid in de stad én inspireren om taalvrijwilliger te worden.

Programma en locatie
Locatie: Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110 Rotterdam.

18.00 – 19.00
Inloop met soep en broodje
Aanmelding en registratie Taalnacht + uitgifte tickets Museumnacht

19.00 – 19.45
Programma Bibliotheek – Taalmuseum
Welkomstwoord wethouder Taal mw Natasha Mohamed-Hoesein en dichter Derek Otte

19.45 – 20.00
Start wandeling naar twee musea. Tussenstop Museumpark met warm drankje.

22.00
Einde Taalnacht (Deelnemers kunnen zelf verder door met Museumnacht010)

Meedoen?

Ben je een Museumnachtbezoeker en vind je dit een leuk initiatief? Geef je dan alleen of met een groep op om mee te doen!

Vul de kortingscode TAALNACHTxMUSEUMNACHT in de ticketshop om je ticket te kopen. Met deze kortingscode kost een ticket €10,-. Dit ticket is de bevestiging dat je deelnemer bent van Taalnacht. In de week van 19 februari ontvang je per mail alle praktische informatie. Deze informatie is al beschikbaar in de FAQ van Musuemnacht010.

Het Taalnacht-kortingsticket kan alleen worden omgewisseld bij de Centrale Bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat 110).

Meteen taalvrijwilliger worden? Geef je op via www.beterintaal.nu
Samenwerkingspartners
De Taalnacht is een samenwerking van de gemeente Rotterdam met Museumnacht010, Bibliotheek Rotterdam, Stichting Lezen en Schrijven, Stichting Walking en Talking, dichter Derek Otte en taalaanbieders Albeda, Sagenn, Alsare en NLtraining. De deelnemende musea zijn het Maritiem Museum, Depot Boijmans van Beuningen, Natuurhistorisch Museum, Wereldmuseum, het Nieuwe Instituut en de Kunsthal Rotterdam.