Loading Events
  • This event has passed.

In ‘Justice beyond Revenge’ nodigt kunstenaar Robert Glas je uit om opvattingen over gerechtigheid te bevragen. De heersende focus op streng straffen lijkt bijna onbetwist maar was niet altijd zo vanzelfsprekend. Tot midden jaren ’80 was er in Nederland een levendig publiek en politiek debat over welke reactie op crimineel gedrag de samenleving op de langere termijn het meest dient.

Aanvoerder van het kritisch denken over het nut van straffen was de Rotterdamse rechtsgeleerde en abolitionist Louk Hulsman. Hij betoogde dat het strafrecht, en vooral de celstraf, maatschappelijke problemen vaak niet oplost maar eerder aanwakkert. Met functionele kritiek en concrete voorstellen wilde hij een samenleving zonder straffende overheid denkbaar maken. Met twee video-installaties, beiden ontstaan in samenwerking met ervaringsdeskundigen, geeft Glas opnieuw voeding aan deze discussie die actief werd vergeten.

Glas bevraagt al langer verschillende aspecten van het recht. Zo keek hij eerder naar de asielprocedure, het gebruik van biometrie als identificatiemiddel en algoritmes voor de voorspelling van crimineel gedrag. Glas onderzoekt het impliciete geweld dat zulke overheidsinstrumenten in zich dragen. Hij vertaalt zijn onderzoek naar video-installaties waarin hij tegengestelde perspectieven en belangen op elkaar in laat werken.

locatie

TENT Rotterdam
Witte de Withstraat 50
Rotterdam, 3012BR
Website:
www.tentrotterdam.nl

Events bij TENT Rotterdam

  • There were no results found.
  • This event has passed.