• Dit evenement is voorbij.

Off the record toont vijf indrukwekkende videowerken van de Koerdische kunstenaar Erkan Özgen. Zijn werk gaat over complexe vraagstukken rondom oorlog, trauma en geweld. Hierbij kiest hij er bewust voor om geen expliciet gewelddadige beelden te gebruiken. Dit als tegenwicht voor de stroom aan informatie die dagelijks wordt verspreid over conflicten wereldwijd. Het is hierdoor gemakkelijk om te vergeten dat het – achter alle cijfers en aangrijpende beelden – werkelijk om mensen gaat.

Zo is in het aangrijpende en krachtige werk Wonderland (2016) de dertienjarige Muhammed te zien. Hij vluchtte in 2015 met zijn familie vanuit Syrië naar Derik, Turkije. Muhammed kan niet horen en spreken, maar vertelt ons door middel van gebaren van welke gruwelen hij in zijn thuisland getuige is geweest. Ook al praat Muhammed niet, zijn treffende communicatie is universeel en confronteert ons op een indringende manier met de verschrikkingen van oorlog. Met deze film en het andere werk in de tentoonstelling onderstreept Özgen dat alleen gesproken en geschreven taal vaak niet voldoet om de gevolgen van oorlog te kunnen begrijpen. Özgen wil de toeschouwer hiervan bewust maken door de gevolgen van oorlog een menselijk gezicht te geven. De slachtoffers krijgen in zijn werk een stem.

Foto: Erkan Özgen, Wonderland (2016), video still

Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
Rotterdam, 3015AA
www.kunsthal.nl

Events bij Kunsthal Rotterdam

• Er zijn geen resultaten gevonden.
  • Dit evenement is voorbij.